субота, 8. јун 2013.

Ekskluzivno: Vladika Longin dolazi na čelo eparhije zahumsko-hercegovačke umjesto Grigorija

Piše: Slobodan Vasković

Vrh Srpske pravoslavne crkve je odlučio da ukloni Grigorija sa pozicije episkopa zahumsko-hercegovačkog i da na njegovo mjesto postavi vladiku Longina (Krču), koji je trenutno na čelu eparhije novogračaničko-srednjezapadnoameričke.


Grigorije još uvijek odbija da se povuče iz Hercegovine, ali je vrh SPC-a neumoljiv i odlučan da ga ukloni sa te pozicije.

„Ne postoji ni minimum šansi da Grigorije opstane na čelu eparhije zahumsko-hercegovačke. On pred sobom ima još najviše par nedelja (najkasnije do Vidovdana) da se iz cijele priče izvuče sa što manje gubitaka, tako što će prihvatiti ponudu da ode u Ameriku“, tvrdi izvor iz vrha SPC-a.

Ukoliko Grigorije nastavi da istrajava na tome da neće da dobrovoljno napusti eparhiju zahumsko-hercegovačku, vrh SPC na raspolaganju ima niz instrumenata kojima ga može ukloniti. Razgovori s Grigorijem sve vrijeme traju od poslednjeg dana Sabora do danas.

Vrh SPC želi po svaku cijenu da popravi svoje odnose sa džavnim vrhom Srbije i svjesni su da to neće uspjeti ukoliko Grigorija ne udalje iz regiona.

„Svojim javnim istupima, ali i podzemnim djelovanjem u proteklih nekoliko mjeseci, Grigorije je gotovo u potpunosti zatrovao odnose između rukovodstva Srbije i SPC-a“, tvrdi moj sagovornik i dodaje da ne postoji nikakva šansa da dođe do promjene odluke SPC-a o Grigorijevoj sudbini.

Tim više, jer postoje čvrsti dokazi i argumenti koji svjedoče da je Grigorije pronevjerio najmanje 9,5 miliona maraka crkvenog novca, pa će, ako ne ode u Ameriku, on biti krivično gonjen u Srbiji. Nekoliko vladika SPC-a je poslednjeg dana Sabora (3. juna) tražilo da se Grigoriju ne dozvoli odlazak u Ameriku, već da se on procesuira.


Najuži vrh SPC-a je, međutim, odlučio da prvo pokuša sa „mekom“ varijantom, što bi crkvu poštedilo novog skandala.

Nakon afere Vasilija Kačavende, prema riječima mog sagovornika, crkvi je u ovom trenutku najmanje potrebna korupcionaška afera ogromnih razmjera.

Vladika Longin bio je najizgledniji kandidat za nasljednika vladike Vasilija na čelu eparhije zvorničko-tuzlanske, ali je vrh SPC-a odlučio da je za crkvu najbolje da taj ugledni episkop bude postavljen umjesto Grigorija, jer smatraju da će on na najefikasniji način dovesti u red teško poljuljane međuljudske odnose i ugled crkve u Hercegovini.

Vladika Longin (svjetovno ime Momir Krčo) rođen je 1955. godine u selu Kruščanj kod Olova. Bogosloviju je završio u Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka, a potom i Moskovsku duhovnu akademiju. Bio je vikarni episkop moravički, potom episkop novozelandsko-australijski, kao i vladika dalamatinski. Episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički postao je 1999. godine.