недеља, 16. јун 2013.

95 dana Vlade RS: Žalosna lejdi, petnaest, manje više, NN lica i šef policije

Piše: Slobodan Vasković

Još malo pa će punih sto dana otkako je Republika Srpska dobila prvu ženu premijera u svojoj istoriji. Sem te činjenice, o radu nove Vlade RS nema se šta više reći. Jednostavno, oni nisu učinili ništa vrijedno pažnje. Ocjena njihovog rada, (ako se to vegetiranje, garnirano razmetanjem ispraznim riječima i bauljanjem po hodnicima Administrativnog centra) uopšte može zvati radom, nije nula, jer bi to bila previsoka ocjena za ništa. Ocjena njihovog kolektivnog „djelovanja“ pod kapom nebeskom najpribližnija je „brojci“ minus beskonačno ništa.

Nova Vlada RS apsolutni je promašaj, debakl, propast, crna rupetina... aktuelne vladajuće oligarhije; jednostavnije rečeno, nova Vlada RS je politički pobačaj Milorada Dodika. Bilo mu je pametnije da je izvršio „kiretažu mozga“, nego što je „na mišiće“ u Administrativni centar zgurao tu bulumentu ničega, koja u gotovo 100 dana nije sastavila, sveukupno, dvije suvisle rečenice („faktički“ se ne računa u tom opusu). Ovako, kiretirao je sve svoje šanse da napravi bilo kakve pomake iz okeana krize, koji podavi sve u ovom entitetu.

Groznu slilku nove izvršne vlasti ne popravlja ni nekoliko inteligentnih poteza novog ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića (odlično ponašanje policije tokom studentskih demonstracija, smjena nekolicine kriminalizovanih funkcionera MUP-a), jer je taj sitni izuzetak potvrdio dagerotip koji vrišti da ova Vlada RS ne može ni nacrtati tri ovce, a kamoli ih sačuvati.

Prva žena premijer umislila je da je „Čelična lejdi“, a demonstrirala je toliko neznanja da je upitno zna li napraviti i domaći ajvar, a o spremanju čitave zimnice da i ne govorimo. Istina, ima ona energije. I ništa više. Što se te energije tiče, za RS bi bilo mnogo korisnije da je vozila bicikl, jer tako ne bi nanijela nikakvu štetu, a i prijalo bi joj. Ovako, sa svom tom hiperenergijom uspjela je jedino brzinom svjetlosti pokazati sopstveno hiperhperneznanje. I to u tolikoj mjeri da se zbog nje crvene čak i oni iz Režima, za koje je opštepoznato da nemaju ni trunke obraza.

„Čelična lejdi“ pokazala se kao „Žalosna lejdi“, koju je otužno gledati i još otužnije slušati.      

Osim nje, energiju je pokazao i novi ministar zdravlja Slobodan Stanić, koji je jednom postrojio čistačice, drugi put portire i službenike Fonda zdravstva, a onda se umorio i konstatovao da je zdravstvo mrtvo. I otišao u legendu. Tako smo saznali da je Stanić, u stvari, mrtvozornik zdravlja i socijalne zaštite.

A mrtvozornici su i ostale njegove kolege, čijih imena samo rijetki mogu da se sjete, toliko „dubok“ trag su ostavili kao ministri.

Mrtvozornici su, tako, konstatovali da je, osim zdravstva, mrtva i privreda, posebno „Birač“, gdje su uočene pljačke od milijardu maraka i dugovi od 200, 300, ko zna koliko stotina miliona. Saopštili su nam da je opljačkana i mrtva i Balkan investment banka (ostale će u narednih 100 dana tek proglasiti mrtvim) i „Šume“ RS, „Pošte RS“ i projekti na Drini, i zaobilaznica na Čemernom i poljoprivreda i privreda i Fond PIO i Fond zdravstva i ...

Vlada RS djeluje kao pogrebno odjeljenje Statističkog zavoda RS. Konstatuje smrti, a „leševe“ čak ni ne sahranjuje. Nesposobni su da dijagnostikuju uzroke pošasti, još nesposobniji da bilo šta vrate u život.

Neko će se sjetiti projekta „Nikola Tesla“, otvaranja dvjestotinjak radnih mjesta u Bileći, i podvrisnuti - A šta je to, ako nije uspjeh? E to je privatni posao Grobara finansija Zorana Tegeltije, a najveći dio novca od onih 12 miliona KM kredita završiće u privatnim džepovima, kao i ona dodatna tri miliona KM, koje je „Tesli“ poklonila Vlada RS, povećavajući osnovni kapital te firme sa 100.000 KM na 3.100.000 KM (odluka donesena na sjednici Vlade RS 30.04., a objavljena u Službenom glasniku 31.05. o.g. u broju 45). Ovaj akt znači da odgovorni iz te firme novac ne moraju vratiti, već mogu učiniti sa njim šta im je volja. Tako će pojedinci, bliski Tegeltiji, materijalizovati svoj srpski san, RS će ostazi bez dodatnih petnaestak miliona, ali to i nije neka šteta, s obzorim da su ovdje u poslednjih sedam godina opljačkane milijarde.


Istina, Vlada RS okušala se i u nekoliko novih projekata: trenutno, doduše potpuno nesupješno, nastupaju kao pravni zastupnici i portparoli kriminalne firme „Grand trade“ u pregovorima sa porodicom Vulić; prebrojavali su i krvna zrnca tviteraša i vlasnika fejsbuk profila, u pokušaju da spriječe „desant“ sa neta; uspješno su pronašli nekoliko glanc novih neprijatelja RS, a intenzivno rade na najnovijem setu laži i besmislica radnog naslova „gasne elektrane“; traže naftu gdje je nema, a ne bi trebalo začuditi ako uskoro izađu i sa svemirskim programom, jer je „Nikola Tesla“ registrovan i za, vjerovali ili ne, prodaju svemirske opreme (već vidim naslove u režimskim medijima: „Srbi šiju u svemiru i izvoze na Mars“!; „Dodik pokrenuo prvu svemirsku šivaću mašinu, a Cvijanovićeva sašila prvi svemirski donji veš“!; „Sa trebinjskog aerodroma lansiran prvi kontejner potkošulja i dugih gaća ka hladnom Jupiteru!!!).   

Sve u svemu jad i čemer, a najvažnije od svega je znati da je Dodik, birajući Cvijanovićevu za premijera, sam sebi usjekao malj: njegovu oligarhiju neće „ubiti“ njena prejaka riječ, već njeno neznanje, koje je tolikih razmjera, da biblijski potop u usporedbi sa njim djeluje kao kišica.

P.S. „Žalosna lejdi“ ostaće upamćena po još jednoj stvari, osim što je prva žena premijer: izgovorila je u prvih sto dana pet milijardi riječi i nije rekla ništa, što je novi Ginisov rekord.