субота, 27. април 2013.

Teorija zavjere: Budimiru hapšenje namjestila „Četvorka“

piše: Slobodan Vasković

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je u pritvoru zbog navodnog uzimanja mita za pomilovanja osuđenika, a na površinu lagano isplivavaju glavni (policijski i pravosudni) akteri spektakularne akcije u kojoj je uhapšen jedan od najviših funkcionera Federacije, te još desetak osoba.

Prije nego li navedem sve ključne igrače koji stoje iza akcije, važno je podsjetiti da je Budimir bio glavna prepreka strankama „Četvorke“ (SDP BiH, SBB BiH, HDZ, HDZ 1990) da osvoje vlast u Federaciji BiH. Komplikovane ustavne procedure u tom entitetu Budimir je (uz podršku SDA, HSP-a i Narodne stranke radom za boljitak) veoma vješto koristio i onemogućio „Četvorku“ da preuzme izvršnu vlast, premda imaju natpolovičnu većinu u tamošnjem parlamentu. Jednostavnije rečeno, uklanjanjem Budimira stvaraju se neophodni uslovi za formiranje nove Vlade federacije BiH, koju bi činili SDP BiH, SBBBiH, HDZ i HDZ 1990. Iz vlade bi ispale stranke okupljene oko SDA, koje sada u toj instituciji imaju većinu potrebnu za odlučivanje.

Kada se cijeli slučaj sagleda sa ovog aspekta, svi ovi događaji poprimaju sasvim drugačiji oblik. Krenimo redom.

Stranke „Četvorke“ održale su sastanak 25.04. 2013. i na njemu su (prema ovoj „Teoriji zavjere“) odlučili da se krene u hapšenje Budimira. Plan je bio ranije napravljen, a odlučeno je da hapšenje izvrši SIPA, jer su u „Četvorci“  znali da to neće učiniti Federalna uprava policije, na čijem je čelu Dragan Lukač, niti kantonalni MUP Sarajevo. Razlog: premalo je dokaza protiv Budimira, a, što je još bitnije, čelnici ovih institucija bliski su strankama suprotstavljenim „Četvorci“.

To nije slučaj sa direktorom SIPE Goranom Zupcem, koji je igrač „Šestorke“, u kojoj su osim „Četvorke“ još i SDS i SNSD.
SIPI nalog za hapšenje može izdati Tužilaštvo BiH, te je predmet „Budimir“ izuzet iz Kantonalnog tužilaštva i proglašen (pravnici tvrde vrlo „nategnuto“) organizovanim kriminalom, kako bi se nadležnost Tužilaštva BiH uspostavila.

Brojni su sporni detalji koji na određen način ukazuju da je ovdje riječ o „namještaljci“.

Budimir se, između ostalog, tereti da je nezakonito i za novac pomilovao i Mersada Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, veoma opasnog kriminalca.

Budimir je to učinio nakon pismene preporuke Zorana Mikulića, ministra pravde u Vladi Federacije BiH. Međutim, Mikulić nije uhapšen, iako je preporučio puštanje Mirse Švicarca. (vidi dokumente)

Mikulić je član SDP BiH, pa mnogi smatraju da je zbog toga pošteđen hapšenja.

Nije tu kraj priče o ovom pomilovanju. Uhapšen je i Hidajet Halilović, predsjednik Komisije za pomilovanja. I ta Komisija je dala saglasnost za pomilovanje Švicarca (i mnogih drugih koje je Budimir pomilovao). Međutim, nije samo Halilović član te Komisije, već je osim njega i Hidajet Rako. Uz to, ulogu u pomilovanjima ima i Komisija za uslovni otpust, čiji je član Vesna Budimir, tužilac Tužilaštva BiH. Nijedno od njih dvoje nije uhapšeno, premda je najmanje jedno, uz Halilovića, moralo glasati za pomilovanje Švicarca (prosta većina odlučuje u radu Komisije).

Zašto Vesna Budimir i Rako nisu uhapšeni? Da li zato što je Vesna Budimir rođena sestra Lidije Korać, koja je na izuzetno visokom položaju u SDP BiH i desna je ruka Zlatka Lagumdžije. Rako je, takođe, blizak SDP-u.

Tužioci Tužilaštva BiH, koji su uhapsili Budimira, su Oleg Čavka i Dijana Kajmaković. Oni vode i slučaj Zijada Turkovića (suđenje u toku), a optuženi ih javno tereti da su u funkciji Fahrudina Radončića, lidera SBB BiH i vlasnika „Avaza“.

Čavku i Kajmakovićevu „Avaz“ je proglasio za Ličnost 2012. godine. Čavka je blizak Zlatku Lagumdžiji, a dokazano je sklon kriminalnim radnjama: potvrđeno je da je prije par godina hakovao mejl Milorada Barašina, tadašnjeg Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i sa njega slao neprimjerene i prijeteće poruke medijima. Visoki sudski i tužilački savjet kaznio je Čavku zbog ovog nedjela simboličnim umanjenjem plate.

U pretresu kancelarija predsjednika Federacije BiH i u njegovom isljeđivanju učestvovao je i tužilac kantonalnog tužilaštva Sanjin Bogunić, zajedno sa Čavkom. Bogunić je, dokazano, čovjek Zlatka Lagumdžije. Prije nepunu godinu isljeđivao je Dragana Lukača, direktora FUP-a nakon što je ovaj penzionisao Dragana Vikića, sada člana SBBBiH. Vikića je tada štitio Lagumdžija. Bogunić nije podigao optužnicu protiv Lukača.

Potpuno je nejasna i nerazumljiva saradnja Kantonalnog i Tužilaštva BiH u predmetu „Budimir“. I na kraju, sudija za prethodni postupak u ovom slučaju je Branko Perić, blizak strankama „Četvorke“ i „Šestorke“!

Interesantno je još nekoliko detalja: Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, zakazao je iznenada sjednicu Vlade Federacije, premda je ranije rekao da to neće činiti, jer SDP BiH nema većinu u toj instituciji. Sjednica je zakazana u 11 časova u zgradi vlade u Mostaru. U istoj zgradi se nalazi i kabinet Živka Budimira, koji kancelarije ima i u Sarajevu, u zgradi Predsjedništva BiH.

Akcija hapšenja Budimira počinje i kada sjednica vlade - u 11 časova. Nije li to bio potez u kojem se računalo na najširi publicitet, posebno ako se zna  da SIPA, uglavnom, akcije hapšenja provodi u ranim jutarnjim časovima?! 

Važan detalj je i da su lideri “Četvorke” znali da će Budimir biti uhapšen, dan prije nego što se to dogodilo. Odnosno na dan kada su održali sastanak. Da je tako, postoje brojni svjedoci, spremni to i potvrditi.

Ispostavi li se da je ova “Teorija zavjere“ tačna, neka nam je svima Bog na pomoći, jer su institucije BiH postale opasno sredstvo u rukama političara, koje oni koriste za obračun sa svojim neistomišljenicima.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je uhapšen 26. aprila, a Tužilaštvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor za njega.

On se tereti da je primao mito od osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne, kako bi im dodijelio pomilovanja.

Glavni Budimirov igrač u ovim poslovima, koji je ostvarivao kontakte „sa strankama“, bio je, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, Petar Barišić, član njegovog kabineta.

Budimir nije bio u direktnim kontaktima sa onima koji tražili pomilovanje, već je novčani iznos ugovarao Barišić. On je potom obavještavao Budimira o poslovima.

„Završi, biće na kafu“, jedna je od Barišićevioh šifri upućenih Budimiru po dogovorenom poslu.

Posljednja tranša koju je Barišić uzeo iznosila je 7 hiljada KM, a ukupno su, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, na ovaj način nezakonito zaradili 47 hiljada KM.

U kasi u kabinetu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira nađeno je 5 hiljada KM. Novčanice nisu označene kada su predane Barišiću, pa se ne može ustvrditi da su to pare od mita, premda je to realno.