субота, 5. јануар 2013.

Čičić pod istragom, Đurić uskoro u zatvor

piše: Slobodan Vasković

Poslednjih dana u Republici Srpskoj vodi se velika polemika između Milorada Dodika i lidera opozicije oko organizovanog kriminala i korupcije u ovom entitetu, a najčešće se kao primjer beskrupulozne otimačine narodnih para navodi banjalučka Robna kuća „Boska“.
Dometi ove jalove rasprave su minorni, jer vlasti, koja je ogrezla u kriminalu i korupciji, ne pada na pamet da istražuje ove pošasti i zatvara samu sebe, dok je priča većine opozicionih stranaka tek bacanje prašine u oči narodu i pokušaj prikupljanja kojeg jeftinog političkog problema.

Ista ta opozicija snosi ogromnu odgovornost za pljačku koja se desila u Republici Srpskoj, jer, osim časnih izuzetaka, nisu ni prstom mrdnuli da u proteklim godinama ukažu na tu pljačku, a kamoli da je pokušaju spriječiti. Stoga i ne iznenađuje da su se uhvatili „Boske“ kao pijan plota, jer je to, izgleda, jedino čega se sjećaju.

Niko ne pominje eklatantan primjer pljačke Milorada Dodika (iz premijerskih dana) i Dragana Čičića, vlasnika brojnih fantomskih firmi, u kojoj je RS u 2007. godini oštećena za ravno 15 miliona maraka. Inače, Dodik i Čičić su u periodu 1998. - 2007. Republiku Srpsku oštetili za dokazivih 30 miliona maraka.

Policija Srbije, međutim, veoma ozbiljno radi svoj posao, pa je prije 20-tak dana u Kraljevu saslušan Dragan Čičić, od kojeg je zatraženo objašnjenje kako je 2007. godine unio u Srbiju 11 miliona maraka keša. Taj novac Čičić je oteo od Republike Srpske.

Srbijanska policija otvorila je istragu o ovom predmetu, a njeni puni efekti se mogu očekivati tek nakon što ovdašnji režim ode sa vlasti, jer im ne pada na pamet da učestvuju u ovoj istrazi.

Pogledajte video prilog o tome kako su Dodik i Čičić oštetili budžet RS za 15 miliona maraka. Prilog sam objavio krajem decembra 2008. godine u političkom magazinu „60 minuta“ FTV.



Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prije par dana je u intervjuu za b92 istakao da je „istraga oko priviatizacije Veterinarskog zavoda pri kraju“. To znači da bi veoma brzo Dragan Đurić, vlasnik „Zekstre“, trebalo da se nađe iza rešetaka. Beogradski mediji pišu da bi sa Đurićem u pritvor mogao i Mirko Cvetković, bivši premijer Srbije, koji je omogućio Đuriću da privatizuje Veterinarski zavod.

„Zekstra“ je ovu nekada moćnu firmu kupila 2005. godine i potpuno je uništila, jer su joj danas svi računi blokirani. Takođe su blokirani i računi „Zekstre“ koja je podigla nekoliko kredita od Agro banke i nije ih vratila, a radi se o milionskim sredstvima.