понедељак, 19. новембар 2012.

Stand up specijalitet: Ptičiji mozak u saftu od Gluperde

Piše: Slobodan Vasković

Ne tako davno (prije pet godina) objavim da je na izgradnji autoputa Banjaluka-Gradiška opljačkano cca 67 miliona KM i odmah me proglase državnim (čitaj srpskim) neprijateljem, a taj prilog okarakterišu kao „napad na Republiku Srpsku“ izveden „jezikom mržnje“.

Isto se desilo i sa prilozima o pljački na izgradnji Administrativnog centra RS, kada sam objavio da je oteto nekih 75 miliona KM; Slična situacija i sa izvještajima o ubistvu Milića Blažanovića, stavljanju pravoslavnih hramova pod hipoteke, suludim projektima izgradnje aerodroma u Trebinju, Sokocu (ovaj je bio za specijalne letjelice), Bijeljini; otimačini para u Šumama – od oblovine do zglobnih traktora, na izgradnji bazena u Brodu (moj Čereče), kriminalu oko privatizacije Fabrike duvana, Fruktone, rasipanju para iz IRB-a i po babu i po stričevima i ostaloj najužoj familiji, kumovima, komšijama, hohštaplerima...

Sve to, (kao i ostalo što nisam pomenuo, a jesam objavio), okarakterisano je kao napad na Republiku Srpsku, na njeno Rukovodstvo, na Crkvu, na Privrednike, na Privredu, na Šumske puteve, na Ekonomiju, na Policiju, na Sindikat, na..., ma nema šta ja nisam napao u ovom entitetu, u kojem je, tokom mojih bjesomučnih ataka „jezikom mržnje“, teklo med i mlijeko, bilo vječito proljeće, srne i srndaći jeli građanima iz ruke, a medvjedi hrabrom Rukovodstvu; čak je i Bambi našao majku, Crvenkapa progutala Vuka, Pepeljuga se zaposlila u zgradi Vlade kao šef obezbjeđenja, Snježana nije imala ništa ni sa jednim od Patuljaka...

Najgori sam bio i ostao (a akoBogda i ostaću), tu dileme nema! U svoj svojoj MegaNegativnosti (koja mi hrani Dušu i potpuno me ispunjava) ipak ne dozvoljavam sebi da se uspavam i uživam na lovorikama Neprijatelja No1; pomno pratim da li mi neko ugrožava Poziciju.

I šta vidim: na Javnom servisu kritikuju privatizaciju Fruktone, Fabrike duvana; režimski štampani mediji „otkrivaju“ Novu Borju, svi zajedno „deru“ Čereka..., elem repriziraju mali dio mog svekolikog neprijateljskog opusa, koji sam odavno pustio u eter. Milo mi, nema šta (iako me ne citiraju, ali praštam im), premda na te elektronske uratke i novinske članke, gledam kao na stare/prastare odavno apsolvirane teme koje sada „novinari-istraživači“ u iznenadnom „lucidnom“ napadu „otrkivaju“; s tim što u svojoj arogantnoj tintari smatram da su daleko ispod mojih dostignuća. Ali to je subjektivni kadar.

Pitam se, Majka mu stara, otkud sve više neprijatelja RS; i to na Javnom servisu i u režimskim medijima; da ih nisam nečim virozirao, pa i oni progledaše oko IRB-a, Čereka, Kačavende, Novih Borja..., a uskoro će i oko Čemernog, Čeza, ministraskih čeza i ko zna čega još sve ne?! Ili je, pak, u pitanju kakva nova igra, moderno nazvana „vađenje štete“, nakon izbornog poraza Vladajuće Sekte? Može biti da su polupali međusobne odnose kao lončiće, da jedni drugima pokazuju mišiće svih vrsta (od bicepsa do ljubavnih), da se kolju poput hijena za veći komad vlasti nad ono malo preostalih finansijskih izvora... Tek, nije dobro, jer Republika Srpska toliki broj neprijatelja teško će moći izdržati!

Svjestan je toga i njen Vlasnik, što me neobično raduje. Tako je Veleposjednik svega materijalnog i duhovnog u ovom entitetu (sem dijela koji pripada mojoj porodici i još nekolicini poznatih dušmana), uzeo stvar u svoje ruke i najavio (za početak) oštar obračun sa novinarima, za koje je, nakon dužeg posmatranja zaključio da „imaju ptičiji mozak, koji ne može da razumije ništa osim sujete i da nekome nešto podmetnu“. Uz to im je “u lice” sasuo i da su “gluperde”. Većina onih koji su sjedili u publici i gledali posljednji nastup ovog stand up komičara pripadaju režimskim medijima, dobro su poznati Šefu, te, nema sumnje, da on odlično zna kakav im je mozak - on im ga je i oblikovao. Udruženje novinara RS nije se oglasilo niti kritikovalo najnoviju burlseku stand up Vožda; strah ih je da ne otkrije javnosti kojeg oblika su njihove sive ćelijice (pod uslovom da ih imaju).

Odahnem nakon razarajućeg istupa Kulaka; dobro je zemlja nije u opasnosti, podrepaši će mu ponovo pod rep, izvrijeđani, popljuvani, poniženi imaju “duboko grlo” - nema smeća koje ti ne mogu progutati, posebno ako imaju u percepciji nove tranše za njihove kuće. Otćutaće ti i prijetnje i psovke, a ako treba i šamare. Miševi, bar ih Stand up zna.

Međutim, odušak mi je bio kratkog daha -  Sindikati najavljuju štrajkove, (znao sam da Ranku Mišić džaba namiruju); Policija, između ostalih, neće dozvoliti da im smanje platu za 10 posto! Vidi, vidi…, a zašto, moliću lijepo? Pa šta to oni rade? Koga su to oni uhvatili, a da Kulak nije prethodno dobro izučio taj predmet i podnio usmenu krivičnu? Samo što nije išao lično da ih veže; Ljubojevića na primjer! Gdje im je samoinicijativa u ovih šest i po godina; nije, valjda, da nisu smjeli apsiti korumpirane, kriminogene, “zemljišnu mafiju” (ako je već na građevinskoj bio znak stop), sad tek otkrili “toplu Fruktonu” i “kapućino Fabriku duvana”?!

Mnogo im je dati deset posto od one male policijske plate, a nije im bilo puno dozvoliti da ispari 67 miliona sa asflata, 75 cigli sa Zgrade…?! I šta hoće da učine: da napadnu RS zbog 50-60 KM, zbog nekoliko mjeseci/godina neplaćenih pišljivih dažbina, zbog toga što djeci nemaju kupiti patike, cipele, košulju; napašćete RS, jer nemate za lijekove, jer vam je potrošačka korpa preskupa; sram vas bilo, pa što ne uzmete nepotrošačku… i što će vam uopšte ikakva korpa?! Da li ste čuli za kesu?

Rušilački raspoloženi Sindikati, petokolonaši, kvislinzi i ostali izdajnici- napašćete RS, jer vam je dogorjelo do nokata? Pa odsijecite ih, pojedite ih, iščupajte ih… pa neće imati dokle da dogori…, Napašćete RS, jer vam više ne može pod kapu; oprostite, a odakle vam kapa? Dokle majkovići??? Kakvi su vam to mozgovi? E to će vam On reći, On vam ih je oblikovao!