понедељак, 12. новембар 2012.

Dodik intenzivirao „radove“ na Džombićevoj glavi

piše: SlobodanVasković

Na Dvoru gori - plamte žestoki sukobi na sve strane. Nije riječ ni o kakvim sukobljenim ekonomskim ili političkim konceptima, već o ličnim ratovima, koji su snažno eskalirali i moraju završiti porazom neke od suprotstavljenih strana.

Najoštrije, do nepomirljivosti, sučeljeni su Milorad Dodik i premijer Aleksandar Džombić. Dodik već duže vrijeme želi da se riješi Džombića i traži najpogodniju opciju, koja bi mu donijela najmanje štete.

Prema pouzdanim izvorima, unutar Dodikovog „ratnog štaba“ razmatra se varijanta da se proces promjene predsjednika Vlade RS otvori već na decembarskom zasjedanju Narodne skupštine RS, kada će se razmatrati i usvajati „Ekonomska politika za 2013. godinu“. Prema tom scenariju, poslanici SNSD-a bi trebalo da iskritikuju i odbace prijedlog „Ekonomske politike“ čime bi predlagač, a to je premijer Aleksandar Džombić, praktično bio „odstrijeljen“.

Ukoliko se pokrene ovaj scenario, drugi korak, nakon neusvajanja „Ekonomske politike“, bio bi stavljanje na dnevni red prijedlog glasanja o povjerenju predsjedniku Vlade RS. Nakon izglasavanja nepovjerenja, pala bi cijela Vlada RS i otvorio bi se proces predlaganja novog mandatara.

Ovaj scenario je manje izvjestan, jer bi Vlada RS pala prije usvajanja „Ekonomske politike“ i budžeta za 2013. To bi u pitanje dovelo kreditni arnžman sa MMF-om koji je neophodan za preživljavanje SNSD-ove vlasti u 2013., i sa Džombićem i bez njega.

Izvjesniji scenario je da će poslanici upravo zbog MMF - kredita izglasati „Ekonomsku politiku“, a onda će se naći „set razloga“ (u režimskim medijima snažno promovisanih) koji će poslanike iz SNSD-a, (a poželjno bi bilo i iz DNS i SP), „prisiliti“ da pokrenuti inicijativu prema predsjedniku RS i zatraže Džombićevu ostavku.

Po Ustavu RS, predsjednik RS  na inicijativu najmanje 20 poslanika može tražiti ostavku od predsjednika Vlade RS; ukoliko on odbije da se povuče, predsjednik RS ga može odmah razriješiti i u roku od 10 dana imenovati mandatara za sastav nove Vlade RS.

Ova inicijativa, prema planovima Dodikovog „ratnog antidžombić štaba“ trebalo bi da se desi  krajem  januara. Tom prilikom bi se, istovremeno,  izvršila i temeljna rekonstrukcija Vlade RS.

Već se znaju gotovo sva imena novih ministara za ključne resore: Džombića bi na mjestu premijera naslijedila Željka Cvijanović. Ona mu je, uz Slavka Mitrovića, postala najlojalniji i najpouzdaniji kadar u koju ima bezgranično povjerenje. Uz to, ona  je spremna da sve njegove zahtjeve bezpogovorno realizuje, za razliku od Džombića kojem Dodik više ništa ne vjeruje i kojem već izvjesno vrijeme na pamet ne pada da Dodikove zahtjeve izvršava bez riječi.

Uz smjenu Džombića, došlo bi do promjene gotovo svih ministara iz reda Srba u Vladi RS. Preciznije, gotovo svi ministri iz SNSD-a  bili bi zamjenjeni.

U Ministarstvu zdravlja, Ranka Škrbića zamijenio bi Milorad Živković iz Doboja, koji sada obavlja funkciju kopresjedavajućeg u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. U Ministarstvu finansija Zorana Tegeltiju zamijenio bi Mladen Zirojević iz Istočnog Sarajeva, doskorašnji ministar u Savjetu Ministara BiH.
Stanislava Čađu u MUP-u RS naslijedio bi Zoran Mandić, sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srpske, dok bi na mjesto
Željka Kovačevića u Ministarstvu energetike došao Dragoljub Davidović, doskorašnji gradonačelnik Banjaluke.

Nije poznato ko bi zauzeo mjesto ministra umjesto Željke Cvijanović koja će biti unapređena u premijerku, a interesantno je da se o promjeni ministra poljoprivrede Miroslava Milovanovića ne razmišlja. SNSD-ovi ministri iz reda Bošnjaka i Hrvata ne bi bili mijenjani.

Za ovakvu rekonstrukciju Vlade RS tražena je podrška koalicionih partnera SNSD-a Marka Pavića i Petra Đokića, ali njih dvojica nisu skloni ovakvom razvoju događaja i protive se ovakvoj kombinatorici i rušenju Džombića.

Sukob između Dodika i Džombića dodatno je produbila afera prisluškivanja, koja je otkrivena još prošle godine, i koja je po metodologiji realizacije identična aferi koja trenutno potresa Srbiju. Za razliku od Srbije u kojoj su prisluškivani predsjednik države i potpredsjednik Vlade Srbije, prisluškivanje u RS bilo je (navodno) usmjereno prema nekim vrlo visoko stranački i institucionalno pozicioniranim članovima SNSD-a, ali i prema nekim opozicionim političarima.

Afera je zataškana, jer je ocijenjeno da bi iznošenje „vlastitog prljavog veša“
bilo krajnje štetno pa i opasno, zato što je tada iz MUP-a već bilo iscurilo da su povremeno prisluškivani i neki opozicioni političari. U vrhu SNSD-a zbog ove afere, kada je otkrivena, bilo je teških riječi među najvišim funkcionerima stranke.

(Metodologija koja se koristi i danas za legalizaciju prisluškivanja u Republici Srpskoj identična je onoj koja se dogodila u Srbiji kada su prisluškivani Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.
Određene  sudije u sudovima Republike Srpske daju saglasnost MUP-u RS da upotrijebi tehniku za prisluškivanje telefona u cilju istrage o određenoj osobi zbog sumnje da je počinila krivična dijela; ako ta prisluškivana osoba obavi telefonski poziv prema nekoj osobi na političkoj funkciji, po automatizmu predmet istrage postaje i osoba na političkoj funkciji, i njegov telefon se počinje prisluškivati. Dovoljno je da prisluškivani „kriminalac“ samo nazove političara bez i jedne riječi razgovora, i odmah je stvoren osnov za prisluškivanje političara. A prema nekim funkcionerima Vlade RS i opozicionim političarima ovakva metodologija legalizovanog prisluškivanja  primjenjivana je u više navrata.)

Dodik je došao u sukob i sa novoizabranim gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem. Gavranović želi da imenuje (sebi lojalnog) Zorana Novakovića za šefa Odjeljenja stambeno komunalnih poslova u gradskoj upravi. Istovremeno, Dodik insistira da se na to mjesto imenuje Aleksandar Cvijanović (suprug Željke Cvijanović), trenutno direktor Zavoda za izgradnju Banjaluke (ZIBL). Na njegovo mjesto u ZIBL-u došla bi Verica Kunić, dosadašnja šefica Odjeljenja za urbanizam u Gradskoj upravi Banjaluke, jer je to mjesto, u raspodjeli sa koalicionim partnerima, pripalo DNS-u.

Ovaj Dodikov zahtjev Gavranović odbija da izvrši, a izvori iz stranke tvrde da je Gavranović Dodiku (pred više svjedoka) rekao da će od sada Banjalukom upravljati on kojeg su građani izabrali, a ne „centrala“. To je Dodika razbjesnilo, a pale su i teške riječi u prepoznatljivom Dodikovom maniru (sve sa je... i be...).

Sve u svemu, na dvoru SNSD-a intrige i sukobi su prioritet svih prioriteta. Rasplet slijedi do kraja januara.