четвртак, 30. август 2012.

„Telekom Srpske“ odbio odgovoriti na pitanja o poslovanju sa „Grand trade“

piše: Slobodan Vasković


“Telekom Srpske” odbio je odgovoriti na pitanja o svom poslovanju sa firmom “Grand trade”, čime je direktno potvrdio da uski poslovni odnosi postoje. Dana 24.08. ove godine uputio sam “Telekomu” sljedeći dopis:

Telekom Srpske

Aida Halilović, portparol, n/r

Poštovana, molim Vas da mi odgovorite ba sljedeća pitanja:
Da li firma „Grand trade“ d.o.o. Banjaluka treba da izgradi poslovnu zgradu za „Telekom Srpske“ na lokaciji poznatoj u Banjaluci kao „Picin park“ ili na nekoj drugoj lokaciji?
Da li je “Telekom” potpisao ugovor sa „Grand trade“ po tom osnovu, kada i kolika je njegova vrijednost?
Da li je „Telekom“ uplatio određeni avans firmi „Grand trade“ po tom ugovoru?
Da li “Telekom” ima ikakav poslovni odnos sa firmom „Grand trade“?

Molim Vas da mi na pitanja odgovorite najkasnije do srijede, 29.08. o.g.
S pošovanjem,
Slobodan Vasković, bloger/novinar

Isti dan portparol “Telekoma” mi je odgovorila:

Slobodane,
Potvrđujem prijem mail-a, očekujte odgovor sljedeće sedmice.
Pozdrav.

Jutros (30.08.) uputio sam SMS poruku gospođi Halilović:
Dobro jutro Aida. Obećali ste mi odgovore ove sedmice, da li ću ih dobiti?

Uslijedio je odgovor:
Dobro jutro. Nažalost, stav menadžmenta je da ne odgovorimo na pitanje, tako da ovog puta-bez našeg komentara.

Ovakav stav menadžmenta “Telekoma” najlošiji je upravo po tu firmu, jer dodatno rasplamsava špekulacije oko njihovog poslovanja sa kofer-firmom “Grand trade”, čiji je vlasnik Mile Radišić. Takođe potvrđuje da “Telekom” ima potpisan ugovor sa Radišićevom firmom o izgradnji poslovne zgrade u okviru stambeno-poslovnog kompleksa koji “Grand trade” gradi u “Picinom parku”. Taj ugovor potpisan je netom nakon prodaje “Telekoma Srpske” Srbiji i vrijedan je desetine miliona. Koliko desetina niko ne zna, jer u “Telekomu” kriju taj ugovor. Koliki god on bio, po “Telekom” je poražavajuće da posluju sa jednom firmom koja u period 2009.-2011. g. na računu nije imala ni “prebijene” (vidi tekst : Radišićeva dva radnika (g)rade objekat vrijedan 200 miliona KM). Jasno je, takođe, da ovaj ugovor ima malo veze sa transparentnim i ispravnim poslovanjem, već je postignut na bazi političko-tajkunskih veza.

U “Telekomu Srpske” neće još dugo moći skrivati svoje poslovanje sa firmom “Grand trade”, budući da su organi gonjenja Republike Srbije već počeli sa predistražnim radnjama u tamošnjem “Telekomu”, koji je vlasnik ovdašnjeg.

Osim ugovora o izgradnji poslovne zgrade, “Telekom Srpske” sa Miletom Radišićem sigurno ima ugovor o zakupu poslovnog prostora u zgradi “Medicinske elektronike”, koji nije realizovan. Preciznije, riječ je o Centru za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite. Tada je oko 40 ljekara, zajedno sa medicinskim osobljem, Radišić izbacio na ulicu (krajem januara i u februaru 2010. godine), iako se u Centru se nalazi ambulanta za kardiologiju, otorinolaringologiju, te porodičnu medicinu u kojoj se liječi oko 3.500 građana Banje Luke.

Njihove ordinacije Uprava Medicinske elektronike namjeravala je izdati pod kiriju Telekomu Srpske, po cijeni od 80 hiljada KM mjesečno. Posao je podržan i iz vrha vlasti RS, a kada su se ljekari i medicinsko osoblje pobunili i krenuli u štrajk, Radišić je ostavljen na cjedilu, ali samo privremeno. Vlast je učinila sve da ga oslobodi (u čemu su i uspjeli) u sudskom procesu koji je vođen protiv njega zbog optužbi da je vršio malverzacije sa akcijama Medicinske elektronike.