уторак, 29. мај 2012.

Dramatično upozorenje Gorana Zupca Savjetu ministara BiH: SIPA više ne može presretati SMS poruke i prisluškivati razgovore kriminalaca



piše: Slobodan Vasković

Mnogi su skloni ustvrditi da je BiH „Raj za kriminalce“ i što je najgore, potpuno su u pravu. „Raj“ će tek da doživi ekspanziju, jer se Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nalazi u veoma složenim problemima, koje neće nikako moći da riješi bez intervencije Savjeta ministara i značajne finansijske podrške.

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Goran Zubac uputio je, prema našim saznanjima, (polovinom maja), pismo Savjetu ministara BiH u kojem poziva na hitno rješavanje problema u radu Sistema za zakonito presretanje komunikacija.

Sistem koji pominje Zubac pruža podršku svim policijskim agencijama u zemlji, dok SIPA jedina do sada rješava probleme u njegovom funkcionisanju vlastitim kadrovskim i materijalnim resursima.

Zubac upozorava da su se vremenom problemi umnožili, a da SIPA više nije u stanju sama da ih rješava. On takođe podsjeća da sve troškove održavanja sistema snosi SIPA, iako je Savjet ministara BiH još 2006. naložio da se troškovi dijele na sve korisnike, u mjeri u kojoj ih oni koriste.

Direktor SIPA upozorava je Sistem preopterećen, zbog čega su krajnji rezultati presretanja sporni kao dokazi na sudu, a upitna je i njihova operativna upotrebljivost.

Zubac je naveo da je oprema zastarjela, te da SIPA nikada nije dobila tehničke priručnike o radu Sistema kojim upravljaju.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu neće biti moguće vidjeti presretnute SMS poruke i faks poruke, dok će snimljeni razgovori imati samo audio sadržaj, bez ostalih bitnih informacija o onima koji su učesnici u razgovoru.

Direktor SIPA pozvao je Savjet ministara da što prije riješi ove probleme, upozoravajući da bi Sistem za zakonito presretanje mogao potpuno prestati da radi i to u situaciji kada je ogromna ekspanzija krivičnih djela, za čije razotkrivanje je postojanje pomenutog Sistema od ključne važnosti. 

S obzirom na činjenicu da je (gotovo) usvojeni budžet BiH potpuno restriktivan i nerazvojni, teško je za povjerovati da će se novac za obnovu Sistema naći.