недеља, 19. фебруар 2012.

Kopanja forever


piše: Slobodan Vasković

Nedavno je Željko Kopanja, vlasnik Nezavisnih novina i Glasa Srpske, gostovao na BN TV - ležeran, lažno dobroćudan, još lažnije skroman, nagodan za priču, kritičan, pa pomalo i samokritičan, nijansu samozatajan, namješteno emotivan, emotivno pronicljiv, posjednik vizije..., ukratko izreklamirao se kao melem za svaku medijsku i političku ranu u ovom entitetu i ovoj zemlji. 

Medijski magnat, kako je titulisan, nije slučajno odabrao BN TV za ono što je imao da poruči puku: ta kuća se doživljava „srpskim medijem“, te je Kopanja baš iz tog, „srpskog“, miljea odlučio da predstavi svoj novi projekat svepomirenja u BiH, u kojem je on glavno vezivno tkivo u poderanom političkom i medijskom štofu. Vrlo vješto je Kopanja sebe ponudio/promovisao kao univerzalni lijek za sve rane, pozicionirajući Rajka Vasića i Federalnu televiziju kao arhetip zla, nakon čega se jedino moglo zaključiti da je (srednje) prihvatljivo rješenje baš on, odnosno medijska grupacija koju predvodi.

U podtekstu javnog obračuna sa SNSD-ovim „Veliborom“ i SDP-ovim „Ostojićem“, Kopanja je vješto „provozao“ koncept velikog pomirenja Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, u kojem bi, naravno, on najviše profitirao. To je sasvim legitimno, s tim što je, nakon njegovog istupa, jasno da u SNSD-u (a posebno u SDP BiH) postoje jake struje koje se protive takvom razvoju događaja, ili, pak, tome da se on odvija po ritmu kako „Kopanjin bubanj kaže“. I drugi bi u bubanj udarali, (i to vrlo ozbiljni igrači), zbog čega je neokrunjeni srpski medijski Krez našao shodnim i potrebnim da javno obznani svoju kandidaturu za režisera mogućeg bh. blokbastera „Željko, Mićo i Zlaja opet raja“. Medijska mašinerija kojom Kopanja raspolaže u Republici Srpskoj strašna je armada koja bez većih problema može iznijeti taj projekat u ovom entitetu i ona je, već sada, tome veoma posvećena, a sve će se intenzivirati u narednom bliskom periodu.

Kopanjino gostovanje na BN TV, osim izrečene, ima još jednu veoma značajnu dimenziju – dokumentovalo je njegove odlične i bliske odnose sa tom kućom, što je donedavno bilo malo zamislivo. Bilo bi pretjerano reći da Kopanja kontroliše BN TV, ali pretjerivanje nije konstatacija da ima uticaja na tu kuću i da je BN TV uveliko okrenula antene ka vladajućoj nomenklaturi, te da je sve manje kritike postojećeg katastrofalnog stanja u RS u njenim programima.

Šlag na ovoj „torti za vjenčanje“ je informacija da je Vlada RS bijeljinskoj televiziji odobrila 400 hiljada KM za neki bezvezni projekat. Interesi su vječiti, a pare liječe sve rane, pa i one nastale između režima i vlasnika BNTV – Režim je čelnika te kuće „inaugurisao“ u utajivača poreza, uz svesrdnu artiljerijsku kanonadu Kopanjinih fregata, a sada su se rane zalizale i uvrede zaboravile zbog „viših interesa“. (Ličnih naravno.) Štokholmski sindrom ovdje nije endemska pojava, već epidemija.

Bilo kako bilo, režimska medijska flota, sada upotpunjena sa BN TV, izgleda monstruozno snažno i nepobjedivo. Kopanja je i admiral i general i maršal i feldmaršal i znaće, bez sumnje, iskoristiti snagu koju kontroliše. U armadi su još: Radio-televizija RS, koja djeluje kao video izdanje „Nezavisnih novina“ i „Glasa Srpske“; Alternativna televizija jeste u hladnim odnosima sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, ali je u veoma dobrim interesnim odnosima sa premijerom  Aleksandrom Džombićem i Nedeljkom Čubrilovićem, ministrom saobraćaja i veza i članom vladajućeg DNS-a. Uz to, vođstvo ATV-a veoma je otvoreno i za saradnju sa Kopanjom, svjesni da im on može (kad god zaželi) „napraviti pakao“, zbog umiješanosti u aferu pranja novca preko „Mreže plus“. Zato će ga bespogovorno slušati kada mu to bude potrebno. Kopanja ima direktan uticaj i na najtiražnije dnevne listove „Blic“ i „Press“, a kontroliše i nekoliko lokalnih i regionalnih TV kuća i listova. Uz sve što posjeduje, kontroliše i čime gospodari, ima odlične veze i sa „Avazom“ i „Oslobođenjem“, što je veoma važno za njegovu ulogu čovjeka koji odlučuje i učestvuje u mnogim bitnim stvarima po ovu zemlju.

Ogromna je moć u rukama ovog čovjeka i od nje zaziru svi, pa i moćni Dodik. Kopanja, koji je prije nekih godinu i po, bio na silaznoj putanji, ponovo se vratio jači nego ikad. I odlučan da u narednom periodu cijelu BiH (ponovo nakon šest godina) podredi svojim ličnim ineteresima. Republika Srpska previše je iscrpljena, opljačkana, devastirana, i kao takva nikom potrebna kolonija. Ponajmanje ovdašnjim kolonijalistima.
 
P.S.
A šta je sa dragim gledaocima i čitaocima režimskih biltena? Pa ništa, od njih su svi digli ruke, jer imaju pametnija posla: stvaranje nove srpske vlastele od tajkuna, prevaranata raznih fela, masno nagrađenih poltrona, muških i ženskih sponzoruša, vlasnika medija...