петак, 13. јануар 2012.

Fakultet “Brzi Gonzales” u Banjaluci ne želi saopštiti ni riječi o studiranju ministra Predraga Pinokija Kurteša


Piše: Slobodan Vasković

Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH, diplomirao je 09.11.2006. godine na Fakultetu za poslovne studije u Banjaluci. Broj Uvjerenja, kojim se potvrđuje da je Kurteš uspješno svršio smjer Poslovno pravo na tom fakultetu je 1826/06. U vrijeme dok je Kurteš studirao i polagao ispite, njegove kolege su uspijevale na istom tom fakultetu da polože 23 ispita za samo četiri mjeseca. Uz sve to, u ovoj ustanovi, u vrijeme ministrovog savladavanja pravne materije, ništa nije bilo u skladu sa zakonom.

O brojnim neregularnostima i nevjerovatnim studentskim „uspjesima“ pisale su i Nezavisne novine, 14.03.2007.
„Inspektori (prosvjetni) su neregularnosti utvrdili i na Fakultetu za poslovne studije u Banjaluci i naložili poništavanje 79 uvjerenja o diplomiranju.
Inspektori su, kaže Kasipović, na ovom fakultetu pronašli ozbiljne propuste. Naložili su da se poništi upis 94 studenta u peti i dva studenta u treći semestar 2005/2006. godine. `Utvrđeno je da su pojedini studenti polagali i po 23 ispita za četiri mjeseca. Podaci u matičnim knjigama su netačni, nepotpuni, falsifikovani i naknadno upisivani, a studenti su upisivani bez validne dokumentacije`, utvrdili su inspektori.
Pojedini studenti na Fakultetu za poslovne studije, kažu inspektori, dobili su diplome, a da nisu ni položili sve ispite ili su ih polagali poslije dobijanja diplome“, navedeno je u tom tekstu.
Kako bi utvrdili da li je Kurtešova diploma validna i da li je položio ispite „po kratkom postupku“ ili u razumnom roku, 23.12. prošle godine uputili smo dopis Fakultetu za poslovne studije i zatražili odgovore.

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka

Poštovani,
Molimo Vas da nam zbog objektivnog informisanja javnosti odgovorite na sledeća pitanja:

1.   Kada je g. Predrag Kurteš na Fakuletu za poslovne studije u Banjaluci upisao smjer Poslovno pravo, a kada je okončao studije i diplomirao?
2.   Koliko je g. Kurteš ukupno položio ispita?
3.   S obzirom na to da je g. Kurteš studirao na Fakultetu za poslovne studije u vrijeme kada je prosvetna inspekcija Republike Srpske utvrdila brojne nepravilnosti na ovom Fakuletu, da li su prilikom tih provjera utvrđene bilo kakve neregularnosti u vezi sa polaganjem ispita g. Kurteša ili bilo kakve druge nepravilnosti koje se tiču njega, a odnose se na period kada je studirao na Vašem fakultetu?
4.   Da li je među poništenim diplomama iz tog vremena eventualno i diploma g. Predraga Kurteša?

Odgovor ni na jedno od postavljenih pitanja nismo dobili, premda su nam obećani. Nekoliko puta pozivali smo Fakultet: kazali su da će odgovoriti, pa je potom rečeno da neće biti opširni (?), pa da je upit proslijeđen u sekretarijat, nakon toga direktoru... I ništa. Kurtešovo studiranje je tajna, čini se državna. A čini se i da je bilo mimo zakona, jer se fakultet, svakako, ne bi libio da odgovori da je sve bilo u redu.

Kurteš je lauerat Nezavisnih novina, koje su ga proglasile najboljim ministrom u Vladi Federacije BiH u prošloj godini. Trenutno je maksimalno angažovan na uspostavljanju političke kontrole nad federalnom policijom, ali mu prepreku predstavlja SDA, koja se protivi tom činu.

Kurteš je u policijskim krugovima poznat i kao Pinokio, jer je autor velike laži o pripremi atentata (sredinom decembra 2006.) na Milorada Dodika, koji je tada bio premijer i koja je objavljena u svim medijima. Kurteš je bio autor službene informacije u kojoj je, između ostalog, navedeno da je povod za atentat pranje novca, te da su u pripremu egzekucije uključeni i visoki crnogorski funkcioneri. U informaciji je Sarajevo navedeno kao mjesto atentata, a izveli bi ga, prema Kurtešu, pripadnici "zemunskog klana" uz pomoć kriminalaca iz BiH. Kurteš je kao atentatora označio Sretka Kalinića.

Kako se navodilo u Kurtešovoj informaciji, u tim dogovorima "učestvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Crne Gore, kao i neki privrednici, uključujući i izvjesna lica ruskog porijekla koja su već investirala i oprala znatne količine novca u Crnoj Gori, uz podršku vlasti Crne Gore". Navedena su imena Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore, hotelijera Žarka Radulovića, Svetozara Marovića, Branka i Ace Mićunovića, Armina Osmanagića Mušeta, izvjesnog ruskog biznismena po nadimku Bijeli Medvjed, austrijskog biznismena vlasnika "Red bula", prenijele su tada Nezavisne novine. 

“Zeleno svjetlo da se 'odradi' Dodik dali su Brane Mićunović i Armin Osmanagić Muše, zbog čega se ovih dana očekuje dolazak Vladimira Milosavljevića Budale iz Hrvatske, koji bi u BiH trebalo ući na graničnom prelazu između Odžaka i Bosanskog Broda, u mjestu Liješće", piše u Kurtešovoj policijskoj informaciji.

Milorad Dodik izjavio je tada da visoki dužnosnici Crne Gore, poput Ranka Krivokapića i Svetozara Marovića, koji se spominju u policijskoj informaciji, "nemaju s tim veze". "Ne mogu vjerovati da ta imena imaju ikakve veze sa svim tim. Mislim da ni Marović ni Krivokapić s tim nemaju veze", rekao je tada Dodik.

Istraga je pokazala da je Kurtešova “informacija” najobičnija “patka”. Kurteš je, prema našim potvrđenim saznanjima, cijelu priču izmislio samo kako bi se primakao i dodvorio Dodiku. Razlog je vrlo prozaičan: u to vrijeme, prosvjetni inspektori RS, koji su “pretresali” Fakultet za poslovne studije u Banjaluci, utvrdili su da ni Kurtešovo “maslo nije za ramazana”. U pitanju je bila njegova “teškom mukom” stečena diploma, koju je pokušao sačuvati produkujući laži. Kurteš je u to vrijeme bio načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo.