петак, 23. децембар 2011.

Čavić pisao Radojičiću: Učestvujete u rušenju Narodne skupštine RS


 
NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE
POSLANIČKA GRUPA DEMOKRATSKE PARTIJE
NARODNI POSLANIK DRAGAN ČAVIĆ


 
Banjaluka,22.12.2011.godine

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE
Nj.E.PREDSJEDNIK
GOSPODIN IGOR RADOJIČIĆ


Vaša Ekselencijo,
uvaženi Gospodine Predsjedniče,

prinuđen sam da Vam se obratim na neuobičajen način, jer smatram da Vlada RS u kontinuitetu izvrgava ruglu i podsmjehu narodne poslanike u Narodnoj skupštini RS.
Budući da ste Vi Predsjednik ovog visokog parlamentarnog doma u kome bi prije svega trebala biti manifestovana vladavina normi,odgovornosti i morala,kao i da ste Poslovnikom Narodne skupštine zaduženi da predstavljate Skupštinu i da se starate o ostvarivanju prava narodnih poslanika u obavljanju poslaničke funkcije(Član 23.),podsjećam Vas da sam u više navrata upozoravao Narodnu skupštinu na kršenje odredbi člana 264.Poslovnika, jer na nekoliko mojih postavljenih poslaničkih pitanja Vladi RS nisam dobio odgovore i sa više od 60 dana zakašnjenja, a na neka pitanja odgovore nisam dobio ni do danas.
Iako ste u više navrata upozorili Vladu RS da su moja upozorenja o kršenju Poslovnika ispravna i opravdana, Vlada RS se na ta upozorenja oglušila i nastavila da krši poslovnik po ovim pitanjima.
Najmanji je problem što Vlada RS na ovaj način krši zakonitost rada Narodne skupštine zbog očigledno neprijatnih pitanja opozicionog narodnog poslanika,ali je pravi problem u činjenici da Vi koji predstavljate Narodnu skupštinu dozvoljavate izvršnoj vlasti da ruši Vaš institucionalni ugled i autoritet, jer je Vaše tolerisanje ovakve situacije cijelu Narodnu skupštinu dovelo u karikaturalnu situaciju.
Vaše suštinsko nereagovanje, osim deklarativnog upozoravanja Vladi RS da prestane kršiti odredbe Poslovnika,dovodi me u sumnju da saučestvujete sa Vladom RS u nedavanju odgovora na moja pitanja koja su u pravilu za Vladu RS očigledno neprijatna jer se odnose na netransparentno trošenje javnih novaca poreskih obveznika i građana Republike Srpske.
I pored strpljenja u čekanju odgovora na postavljena pitanja Vladi RS, ne mogu drugačije objasniti Vaše tolerisanje očiglednog i tendencioznog rušenja institucionalnog ugleda i autoriteta narodnih poslanika, a Vi ste među izabranim narodnim poslanicima statusno „Primus Inter Pares“.

Vaša Ekselencijo,
takođe koristim priliku da kao član Odbora za reviziju Narodne skupštine RS ukažem na ozbiljne probleme u radu jer poslanici članovi ovog odbora iz stranaka vladajuće koalicije u kontinuitetu čine rad ovog Odbora nemogućim.
Na sjednice ovog odbora koje zakazuje Predsjednik Odbora najčešće ne dolazi dovoljan broj poslanika iz reda vladajućih stranaka, čime onemogućavaju konstituisanje kvoruma, a time i rad Odbora.
Čak i kada dio ovih poslanika svojim prisustvom obezbjedi kvorum, u nemogućnosti da utiču na odluke i zaključke Odbora napuštaju sjednice, svjesni da time sprečavaju izvršenje obaveza ovog Odbora.
Za mene ovo predstavlja politički pritisak predstavnika vladajuće koalicije na nezavisnost i nepristrasan i slobodan rad Službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, kao i onemogućavanje Predsjednika ovog odbora da izvršava obaveze utvrđene Poslovnikom.
Flagrantan primjer ovakvog ponašanja je dopis ,kojeg Vam dostavljam u prilogu, kojeg su članovi Odbora iz reda vladajućih stranaka uputili ostalim članovima Odbora umjesto dolaska na zakazanu sjednicu Odbora od strane Predsjednika Odbora, dana 22.12.2011.godine u 9,00 sati.
Ovim dopisom, pet članova odbora, mimo Predsjednika Odbora, zakazali su sjednicu za 16,30 sati dana 27.12.2011.godine, dajući do znanja i Glavnom revizoru i ostalim članovima Odbora da će se sjednice održavati samo u slučajevima kada svi oni mogu prisustvovati sjednicama i time opredjeljivati ishode glasanja o aktima koje usvaja Odbor.
Smatram da je nezavisan i odgovoran rad u ovom Odboru oslobođen bilo kakvog političkog uticaja,i rukovođen isključivo javnim interesom, koji je najvažniji za kontrolu zakonitosti rada i raspolaganja sredsvima poreskih obveznika i građana u javnom sektoru,postao neprovodiv za mene, člana ovog Odbora, i zbog toga dajem NEOPOZIVU OSTAVKU NA ČLANSTVO U ODBORU ZA REVIZIJU JAVNOG SEKTORA.

Vaša Ekselencijo,
rad Narodne skupštine,uzimajući u obzir samo ova dva primjera,postaje sve manje transparentan i demokratičan, isključivo zbog nedoličnog ponašanja dijela izabranih i imenovanih funkcionera, političkih predstavnika stranaka vladajuće koalicije.

Stava sam da sam zbog odgovornosti prema građanima Republike Srpske koje reprezentatuje Narodna skupština Republike Srpske,doveden u situaciju da Vam se ovako obratim.

S poštovanjem,



Dragan Čavić