четвртак, 3. новембар 2011.

Žurke pritvorenika u Pritvorskoj jedinici Suda BiH: Alkohol i pjesma

Piše: Slobodan Vasković

Pritvorska jedinica Suda Bosne i Hercegovine sve je samo ne ono što joj ime sugeriše. Najprecizniji opis za Pritvorsku jedinicu jeste da je riječ o zadnjem bircuzu u kojem se danima i noćima pijanči, stražari svoje nadređene bodu noževima, povlašteni pritvorenici žive kao kraljevi, a predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, koja je nadležna za ovu instituciju, ništa ne čini da se situacija normalizuje i da ova ustanova konačno počne djelovati u skladu sa zakonskim pravilima.

Prema potvrđenim podacima do kojih smo došli, početkom prošle godine, pritvorenici Đorđe Ždrale i Nihad Bojadžić u nekoliko navrata organizovali su teške pijanke u ćeliji prvoga, koje su trajale do ranih jutarnjih časova, sve sa pjesmom. Niko od nadležnih nije reagovao, niti je bilo koji od prisutnih stražara kažnjen zbog ovog teškog remećenja kućnog reda. Šta više, stražari su Ždrali i Bojadžiću donosili alkohol, kada bi im ga ponestalo.

Ždrale je pravosnažno presuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera. Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu Đorđu Ždrali, kojom je osuđen na 20 godina zatvora, polovinom novembra prošle godine. Sud je utvrdio da je Ždrale 7. juna 2000. godine u Bijeljini, zajedno sa njemu poznatim osobama, ubio Mauzera. Sud je u prvostepenom postupku utvrdio da je ubistvo izvršeno na naročito surov i podmukao način.

Njegov prijatelj Nihad Bojadžić optužen je za krivična djela - ratni zločin protiv stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Izjasnio se da nije kriv. U optužnici se navodi da je Bojadžić (u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH „Zulfikar”) 16. aprila 1993. zapovijedio pripadnicima Specijalnog odreda da napadnu selo Trusina. Navodi se da je Bojadžić naredio da u Trusini niko ne smije ostati živ, a lično je vodio napad na to selo. U optužnici se tvrdi da su po okončanju napada pripadnici odreda „Zulfikar” učestvovali u strijeljanju zarobljenih civila iz Trusine i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su se predali. U Trusini je, kako je saopšteno iz Suda BiH, ubijeno 19 civila Hrvata i tri pripadnika HVO-a, a ranjeno je više osoba, među kojima i dvoje djece. Bojadžić je uhapšen početkom novebra 2009. godine.

Nedugo nakon što je smješten u Pritvorsku jedinicu, Nihad Bojadžić, kako to i „priliči“ generalu, krenuo je u obilazak „objekta“. Tako je polovinom januara 2010. godine obišao Administrativno-tehničku sobu (prostorija u kojoj se nalazi video nadzor i u kojoj su smješteni monitori sa kompletnim video nadzorom u Pritvorskoj jedinici Suda BiH). Toj prostoriji strogo je zabranjen pristup nezaposlenim osobama, pa čak i onim zaposlenim koji u tom trenutku nisu na službi.

Međutim, pritvoreniku Bojadžiću, optuženom za najgora zlodjela, sve je dozvoljeno. Njega su sa radom video nadzora detaljno upoznali Admin Mizdrak, komandir tima stražara, koji ga je u tu prostoriju i doveo, te Admir Panjeta, koji ga je iscrpno obavijestio o osiguranju Pritvorske jedinice.

Krajem januara 2010. godine, Mizdrak i Panjeta organizuju žurku u ćeliji Đorđa Ždrala. Donose alkohol i mezetluke, a nakon toga dovode i Bojadžića. On i Ždrale „tulumare“ do četiri ujutro, iako je to strogo zabranjeno. Izgleda da Bojadžić teže podnosi alkohol od Ždrala, jer su ga stražari bukvalno odnijeli do njegove ćelije. Mjesec dana nakon toga, Panjeta ponovo organizuje tulum u Ždralinoj ćeliji. Ovaj put osim Bojadžića, prisutan je i Hamid Dačić. Pijanka je bila žestoka, jer im je ponestalo „cuge“, pa je Panjeta organizovao „dodatnu turu“. Sve u svemu, pritvorenici se odlično zabavljaju u Pritvorskoj jedinici, a onima koji „šmrču“ omogućeno je da sa lakoćom dođu „do crte“, o čemu ćemo uskoro detaljnije izvijestiti.

Da podsjetimo, 1. oktobra ove godine objavili smo šokantne snimke nadzornih kamera na kojima se vidi kako Huseina Hajdarevića komandira Policije u pritvorskoj jedinici Suda BiH, (angažovanoj na obezbjeđenju objekta i ličnosti koje se nalaze u pritvoru), 06. marta 2009. godine nožem napada i nekoliko puta bode Saša Sabljak, njegov podređeni. (pogledajte video)